ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ


ΧΟΙΡΙΝΟ με...σέλινο


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

1,5 κιλό χοιρινό κρέας.
2,5 κιλά σέλινο.
400γρ. λάδι.
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας.
1 κρεμμύδι.
Αλάτι και πιπέρι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Βράζουμε το κρέας με το αλάτι και το πιπέρι
σε νερό που να το σκεπάζει.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο
θα πρέπει να έχουμε
τρία ποτήρια του νερού ζωμό.
Σε μία άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι
το κρεμμύδι ψιλοκομμένο
προσθέτουμε τα σέλινα χοντροκομμένα
και τα σοτάρουμε δέκα λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τον πελτέ, διαλυμένο
σε ένα ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι
το κρέας και το ζωμό που έχουμε κρατήσει.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει
σε σιγανή φωτιά.

Αν θέλουμε, στο τέλος
προσθέτουμε αβγολέμονο. ...

Σερβίρεται ζεστό..
και συνοδεύεται θαυμάσια
με τυρί φέτα.



ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ...Νεστορίου


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ:

1 κούπα χλιαρό νερό.
2 κουταλιές ξύδι.
1 κουταλιά ζάχαρη.
(δίνει χρώμα στη ζύμη).
1/2 κουταλιά αλάτι.
Λάδι ελιάς.
Αλεύρι όσο πάρει (κοσκινισμένο).

..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ:

4 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
και 4 φρέσκα.
1/2 κιλό φρέσκια ντομάτα.
Αλάτι και πιπέρι.
Λίγη ρίγανη.
1 μικρό φυλλό δάφνης.
Λάδι ελιάς.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Αφού ζημωθεί η ζύμη με όλα τα υλικά
θα χωριστεί σε 2 μπάλες οι οποίες
θα απλωθούν και θα διπλωθούν
σαν τετράγωνα μαντήλια
ενώ θα λαδωθούν από όλες τις πλευρές.
Θα παραμείνουν διπλωμένες για μισή ώρα
σε ζεστό μέρος για να 'ξεκουραστούν'
και μετά θα ανοιχτούν σε 2 φύλλα.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση
καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβουμε
και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι
να βράσουν με μισό ποτήρι νερό
για να μαλακώσουν.
Κατόπιν ρίχνουμε μέσα την ντομάτα
προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη
τη δάφνη και σωτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο.
Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο φύλλο
που έχουμε τοποθετήσει
σε ένα καλά λαδωμένο ταψί
και το σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο
γυρίζοντας τις άκρες του προς τα μέσα.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο και 'ραντίζουμε'
με τα χέρια μας με λίγο χλιαρό νερό
για να αφρατέψει η ζύμη.

ΨΗΝΟΥΜΕ:

στην αρχή στους 200 βαθμούς ...

.να ροδίσει ...

κατόπιν χαμηλώνουμε τον φούρνο (170-180 βαθμούς) Για 30 λεπτά.

Σερβίρεται ζεστή.



ΓΚΑΪΚΑΝΑΣ..Νάουσας



..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

5 αβγά.
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
2.5 ποτήρια νερό.
250γρ. σκληρό τυρί.
1 ποτήρι του κρασιού λάδι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Κόβουμε το τυρί σε μικρά κομμάτια
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά με το λάδι
και αφού αλευρώσουμε τα κομμάτια του τυριού
τα τηγανίζουμε.
Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από το τηγάνι
και στο ίδιο λάδι ροδίζουμε το αλεύρι.
Προσθέτουμε το νερό ανακατεύοντας συνεχώς
για να μη σβολιάσει το αλεύρι και να γίνει χυλός.
Όταν αρχίσει να βράζει
ρίχνουμε τα τηγανισμένα κομμάτια του τυριού
τα αβγά, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε
μέχρι να ψηθούν τα αβγά.


ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΝ.




Τζιάµ Πιλάφ - από την Κοζάνη



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

6 Αυγά.
2 ποτήρια ρύζι.
6 ποτήρια νερό.
1 ποτήρι ζάχαρη.
5 – 6 κουλούρες φιδέ.
1 πρέζα αλάτι.
3/4 φλιτζανιού λάδι.
Κανέλα - αρκετή.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Βράζουμε το νερό και μόλις είναι έτοιμο
ρίχνουμε το αλάτι, το ρύζι και 2 κουταλιές λάδι.
Το ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα
ενώ βράζει για 10 λεπτά.
Όταν κοντεύει να βράσει το ρύζι
και είναι ακόμη σπυρωτό
το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι
και το αφήνουμε να κάψει καλά.
Σπάμε με το χέρι τις φωλιές του φιδέ
και τις ρίχνουμε μέσα.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα
μέχρι ο φιδές να πάρει καφέ χρώμα.
Ρίχνουμε το λάδι και το φιδέ στο ρύζι και
ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει
ένα ενιαίο μείγμα.




Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με
μια πετσέτα για 2 ώρες
ή μέχρι να εξατμιστεί
το περισσευούμενο νερό.
Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη
με την κανέλα και ανακατεύουμε.

...Σερβίρεται Ζεστό...

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.



ΣΑΡΜΑΔΕΣ...Καστοριάς



ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

2 λάχανα {τουρσί} μεσαίου μεγέθους.
1 κιλό κιμά χοιρινό.
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι.
60 γραμμάρια βούτυρο.
3 ποτήρια νερό.
αλάτι και πιπέρι.
5-6 κόκκους μοσχοπίπερο.


ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ:

Σε λεκάνη ανακατεύουμε τον κιμά
με το ρύζι και το αλατοπίπερο.
Παίρνουμε φύλλα από το λάχανο και
τα γεμίζουμε με μια κουταλιά
από το μείγμα και τα τυλίγουμε.
Σε φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε
στον πάτο μερικά φύλλα λάχανου και
πάνω τους τοποθετούμε τους σαρμάδες
Ρίχνουμε το βούτυρο το νερό και
μερικούς κόκκους μοσχοπίπερο.
Σκεπάζουμε τους σαρμάδες
με ένα βαρύ πιάτο

Σκεπάζουμε και την κατσαρόλα

και βράζουμε σε...
χαμηλή φωτιά.

...όσο χρειαστεί..
...Σερβίρονται Ζεστοί...

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ.



Ταρτόρι...ΝΑΟΥΣΑΣ


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

400 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
(μόνο την ψίχα).
8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
4 κουταλιές της σούπας ξύδι.
3-4 σκελίδες σκόρδο.
50γρ. καρύδι τριμμένο.
λίγα φύλλα δυόσμου.
και...λίγο αλάτι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:


Σε ένα μπολ με νερό
μουσκεύουμε το ψωμί.
Αφού μαλακώσει το στραγγίζουμε
και το τοποθετούμε στο μίξερ.
Έπειτα χτυπάμε στο γουδί
το σκόρδο και το δυόσμο και
τα προσθέτουμε στο μίξερ
μαζί με το αλάτι, το λάδι, και το ξύδι.
Χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα
να γίνει σαν αλοιφή.
(Προαιρετικά προσθέτουμε και λίγο καρύδι.)...

ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Φτιάχνουμε μία δροσιστική σούπα
για το καλοκαίρι
αφού ετοιμάσουμε το μείγμα.
Σε βαθύ πιάτο βάζουμε
3 κουταλιές από το μείγμα
το αραιώνουμε με κρύο νερό και
προσθέτουμε ψιλοκομμένο αγγούρι
και λίγο ξύδι.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ... Το
"Νεροσκορδάρι" το Καρδιτσιώτικο.



ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ...Φλώρινας



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1 κιλό μελιτζάνες (στενόμακρες).
5 ντομάτες μέτριες.
1 ματσάκι μαϊντανό.
3-4 σκελίδες σκόρδο.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:

Βάζουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες
να βράσουν τις αλατοπιπερώνουμε
ρίχνουμε και τη ζάχαρη με το λάδι
το μισό μαιντανό και το σκόρδο.

ΟΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ:

Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες.
Αφαιρούμε το κοτσάνι
τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους
περίπου δύο εκατοστών.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Σε κατσαρόλα βάζουμε 100 ml λάδι.
και όταν κάψει
τηγανίζουμε μέχρι να πιούν το λάδι.
Προσθέτουμε τη σάλτσα
τον υπόλοιπο μαϊντανό
το σκόρδο και λίγο νερό
ίσα που να τις σκεπάζει.

Μόλις πάρει βράση
χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία

και αφήνουμε τις μελιτζάνες
για περίπου μία με μιάμιση ώρα
κουνώντας τακτικά τη κατσαρόλα.

ΚΑΙ...


Προσοχή:

Δεν ανακατεύουμε

μόνο κουνάμε, για να μην κολλήσουν.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΙΣ.



Τζιεροσαρμάδες...Σερρών



ΤΑ...ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ:

1 αρνίσια συκωταριά ή κατσικιού.
2 σκέπες {μπόλιες}.
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
1 φλυτζάνι μικρό ρύζι καρολίνα.
ζώου 50 γραμ. βούτυρο.
αλάτι και πιπέρι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

1 γιαούρτι στραγγιστό.
2 αυγά.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Βάζουμε την σκέπη για μισή ώρα
σε χλιαρό νερό, να μαλακώσει.
Ζεματάμε την συκωταριά και την στραγγίζουμε.
Την κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Την βάζουμε σε λεκάνη
ρίχνουμε το ρύζι με τα κρεμμύδια
και αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε τη σκέπη σε κομμάτια
βάζουμε μέσα λίγη από την γέμισή
και τυλίγουμε σαν κεφτεδάκια.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί

βάζουμε τους τζιεροσαρμάδες
με το άνοιγμα προς τα κάτω
(για να μη φύγει η γέμιση)
Τους βουτυρώνουμε
ρίχνουμε 1.5 κούπα νερό
και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο
για 40 λεπτά περίπου.
Κρέμα:
Σε μια λεκάνη χτυπάμε τα αυγά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι
και λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί
(ανάμεσα στους τζιεροσαρμάδες).
και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.

Ξεφουρνίζουμε και..

σερβίρουμε
ζεστούς.


ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ.



ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΦΑΪ...Μακεδονικό



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1 ½ κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
6-7 πιπεριές κόκκινες γλυκές (Φλωρίνης)
2 ποτήρια πολτό φρέσκιας τομάτας
½ κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2 κουταλάκια σπόρο μάραθου τριμμένο
(ή 1 κουταλάκι κύμινο)
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Κόβουμε τις μελιτζάνες φέτες
και τις τηγανίζουμε.
Τις ακουμπάμε για λίγο πάνω σε
απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ψήνουμε τις πιπεριές
τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε κουρελάκια.
Βάζουμε την τομάτα με τη ρίγανη
αλατοπίπερο και το ένα φλιτζανάκι λάδι
να βράσει μαζί με λίγο νεράκι
μέχρι να γίνει σάλτσα πηχτή.
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε
κάτω τη φρυγανιά και
απλώνουμε τις μελιτζάνες
κοντά κοντά να γίνουν ένα παχύ στρώμα.
Από πάνω απλώνουμε
τα κουρελάκια της πιπεριάς.
Περιχύνουμε ομοιόμορφα από πάνω
τη σάλτσα ντομάτας.
Ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ
το γιαούρτι με το άλλο φλιτζανάκι λάδι
το σκόρδο και το σπόρο μάραθου.
Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε το μείγμα
με το κουτάλι
για να ενωθούν ομοιόμορφα τα υλικά.

ΚΑΙ...


Το απλώνουμε πάνω από το φαγητό.

Στρώνουμε το μείγμα με κουτάλι
σκεπάζουμε το πυρέξ με μεμβράνη
και το βάζουμε στο ψυγείο.
Τρώγεται κρύο.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου