ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ..Πυργιώτικο



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1.5 κιλό γάλα.
1/2 ποτήρι σιμιγδάλι-ψιλό.
1/2 ποτήρι ζάχαρη.
1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο.
1/2 κιλό φύλλο κρούστας.
Αρωμα βανίλιας ή λεμονιού ή πορτοκαλιού.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

2.5 νεροπότηρα ζάχαρη
και 2.5 νερό.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα
και το βράζουμε μαζί με το σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα
και στη συνέχεια την αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη
και χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Τα προσθέτουμε στην κρύα κρέμα και ανακατεύουμε καλά.
Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 6-8 φύλλα
τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα.
Αφήνουμε τα δύο πρώτα φύλλα
να εξέχουν από το ταψί.
Ρίχνουμε την κρέμα και
γυρίζουμε πάνω της τα εξέχοντα φύλλα.
Στρώνουμε πάνω στην κρέμα 6-8 φύλλα
βουτυρωμένα ένα-ένα.
Αλείφουμε με βούτυρο την επιφάνεια των φύλλων
και χαράσσουμε ελαφρά, όπως θα το κόψουμε,
προσέχοντας να μη βγει κρέμα.

Είναι έτοιμο για το φούρνο.
ΨΗΣΙΜΟ:200 Βαθμοί για 1 ώρα περίπου.
" Κρύο σιρόπι σε ζεστό γλυκό "

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.




ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ..Ακράτας


ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

1 κιλό γαρίδες.
4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο.
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο.
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα.
1 κιλό φρέσκες ντομάτες
ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες.
1/4 του φλιτζανιού λάδι.
λίγο αλάτι, άσπρο πιπέρι και κανέλλα.
1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι Νο 6.
Βούτυρο για το κάψιμο της μακαρονάδας.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες
χωρίς να αφαιρέσουμε το κέλυφος.
Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά
(σκόρδο, μαϊντανό, κρεμμύδι
ντομάτες, λάδι, αλάτι, πιπέρι, κανέλλα)
{εκτός από τις γαρίδες}
και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό.
Τα βράζουμε για 15-20 λεπτά
ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και
αφήνουμε να βράσουν άλλα 15 λεπτά
(μέχρι να δέσει η σάλτσα).
Βράζουμε τα μακαρόνια.
Τα σουρώνουμε και τα καίμε με φρέσκο βούτυρο.
Προσθέτουμε τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

..Τα σερβίρουμε ...
Περιχύνουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα.
και από πάνω γαρνίρουμε με τις γαρίδες.

Έτοιμη για κατανάλωση..



ΜΗΛΟΚΡΟΚΕΤΕΣ...Αρκαδίας


ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

6 μήλα Τριπόλεως.
5 κουταλιές της σούπας μαλακό αλεύρι.
200 γρ. ψιλή ζάχαρη.
3/4 του λίτρου λάδι (για τηγάνισμα).

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Καθαρίζουμε τα μήλα
και τα τρίβουμε στον τρίφτη
{όπως τα κρεμμύδια}.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι
με το μήλο και τη μισή ζάχαρη
μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη.
Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι
και μόλις κάψει
ρίχνουμε με το κουτάλι ζύμη και
τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει.
Τις βγάζουμε με τρυπιτή κουτάλα και
τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Στη συνέχεια τις βάζουμε μέσα στη ζάχαρη
και τις περιστρέφουμε να πάει παντού.



Πασπαλίζουμε με κανέλλα..

..αν θέλουμε....

ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΙ ΖΕΣΤΕΣ


ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΙΣ.



ΑΒΓΟΝΤΟΜΑΤΑ...Λακωνίας



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

5 αβγά.
6 ντομάτες ξεφλουδισμένες.
1/2 φλιτζάνι λάδι ελιάς.
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Αλάτι και πιπέρι
1/4 φέτα σκληρή.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες
και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το λάδι
και τις ντομάτες και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο νερό
και τα βράζουμε για μισή ώρα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι
το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει.
Χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε
τη φέτα τριμμένη.
Ανακατεύουμε καλά και
ρίχνουμε τα υλικά στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε σιγά-σιγά
μέχρι να ψηθούν τα αβγά...
ΚΑΙ...




ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ


ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου