ΚΡΗΤΙΚΑ


ΓΑΛΕΟΣ..Σαγανάκι
...{Λασιθιώτικο}




..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

1/2 κιλό γαλέος σε φέτες.
2 τομάτες χοντροκομμένες.
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα.
100γρ. θρυμματισμένη φέτα.
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο.
Λίγη ρίγανη.
Λίγο μαϊντανό.
1 πιπεριά καυτερή.
Λίγο ελαιόλαδο.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε λίγο νερό
μόλις για να σκεπαστεί το φαγητό.
Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι
το φαγητό είναι έτοιμο.

*************
***************

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



@@@@@@@@@@@

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ..Ηρακλείου




..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη.
1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο.
3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι.
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού (περίπου) γιαούρτι.
5 αβγά.
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη
αρκετή ώρα και στη συνέχεια
προσθέτουμε τους κρόκους
και το γιαούρτι μέχρι το μείγμα
να γίνει λείο.
Ανακατεύουμε το αλεύρι
το μπέικιν πάουντερ
και το ξύσμα λεμονιού
χωριστά χτυπάμε τα ασπράδια καλά.
Ρίχνουμε το αλεύρι
εναλλάξ με τα ασπράδια
(λίγο ασπράδι, λίγο αλεύρι)
στο μείγμα του γιαουρτιού.
Ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε
σε βουτυρωμένο ταψί.

ΨΗΝΟΥΜΕ :
180 Βαθμούς...
..Για 1 ώρα.



ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



Τζουλαμάς...Μεσσαράς



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

3-4 συκωτάκια κότας-ψιλοκομμένα
ή ανάλογο μοσχαρίσιο.
1/2 κιλό ρύζι.
1/2 κιλό ζάχαρη.
100γρ. σταφίδα σουλτανίνα.
Λίγη κανέλλα.
Μισό κεφάλι μυζήθρα-γλυκειά.
2 φύλλα κρούστας.
Λίγα καρύδια.
Λίγο ελαιόλαδο.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Βράζουμε το ρύζι μαζί με 300γρ ζάχαρη.
τις σταφίδες, το ελαιόλαδο
τα καρύδια, τα συκωτάκια και λίγη κανέλλα.
Λιώνουμε τη μυζήθρα σε ένα
μπολ με την υπόλοιπη ζάχαρη
και λίγη κανέλλα.
Λαδώνουμε ένα ταψί
απλώνουμε το ένα φύλλο
και το λαδώνουμε.
Βάζουμε όλο το μείγμα από το ρύζι
πάνω στο φύλλο και
από πάνω απλώνουμε τη μυζήθρα.
Απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο.
Το ψεκάζουμε με λίγο λάδι.
Χαράσουμε σε τετράγωνες μερίδες.

ΚΑΙ...

ΨΗΝΟΥΜΕ:
180 βαθμούς...
μέχρι να ροδίσει ...
45 λεπτά περίπου.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΝ.



ΚΕΙΚ...Ηρακλειώτικο
{με σταφίδες}




..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

0.5 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια τριμμένα.
0.5 φλιτζάνι τσ. σταφίδες τεμαχισμένες.
0.5 φλιτζάνι τσ. κονιάκ.
1.5 φλιτζάνι τσ. χυμό πορτοκάλι.
1.25 φλιτζάνι τσ. ζάχαρη.
3.5 φλιτζάνια τσ. αλεύρι.
150 γρ. λάδι ελιάς.
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ.
1 κ.γ. σόδα.
1 κ.γ. κανελογαρύφαλλο.
λίγο αλάτι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι.
Μέσα στο χυμό πορτοκάλι
διαλύουμε τη σόδα
τη ρίχνουμε στη ζάχαρη
και ανακατεύουμε καλά.
Τώρα ρίχνουμε το κονιάκ
τις σταφίδες και τα καρύδια
το κανελογαρύφαλλο και το αλάτι
και ανακατεύουμε καλά.
Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι
και όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα
ρίχνουμε το αλεύρι στο μείγμα
λίγο-λίγο ανακατεύοντας.
Όταν γίνει λείο
το βάζουμε σε φόρμα και...

ΨΗΝΟΥΜΕ:

στους 170 βαθμούς
για όσο χρειαστεί.


ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.



****** ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ...Κρήτης
{Κρέας με ρύζι}




ΘΑ...ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1 κιλό ζυγούρι.
1 κοτόπουλο 1½ κιλό.
2 ποτήρια ρύζι νυχάκι.
2 κουταλιές στακοβούτυρο.
3 κουταλιές χυμό λεμονιού.
αλάτι και πιπέρι σε κόκκους.
λίγο μπαχάρι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Πλένουμε καλά τα κρέατα
τα βάζουμε σε μεγάλες κατσαρόλες
να βράσουν καλά σε σιγανή
φωτιά για αρκετή ώρα.
Ρίχνουμε αλάτι, κόκκους πιπέρι
και λίγο μπαχάρι.
Μόλις τα κρέατα είναι έτοιμα
τα βγάζουμε και σουρώνουμε το ζωμό.
Μετράμε το ζωμό και το βάζουμε
μισό-μισό σε μία κατσαρόλα, μεγάλη.
Για κάθε 3 ποτήρια ζωμού
αντιστοιχεί 1 ποτήρι ρύζι.


Βράζουμε το ρύζι με το ζωμό
σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε
για να μη μας κολλήσει
μέχρι να τραβήξει όλο το ζωμό
(για 15-20 λεπτά περίπου).
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Καίμε το στακοβούτυρο σε μπρίκι.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά
και περιχύνουμε το πιλάφι
με το στακοβούτυρο.
Το αφήνουμε 5-10 λεπτά
σκεπασμένο με μια πετσέτα.


ΚΑΙ...

ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ:
το ρύζι...
και το κρέας...
χωριστά.


ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου