ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ


ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ...Γιαννιώτικη


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:
24 Τεμάχια.

2 λίτρα γάλα.
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό.
1 κουταλάκια του γλυκού βανίλια σκόνη.
1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη.
6 αυγά.
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.
5 φύλλα κρούστας.
4 κουταλάκια του γλυκού κανέλλας
σκόνη για το φύλλο.
4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
για το φύλλο.
½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
για να αλείψουμε το φύλλο.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Ζεσταίνουμε το γάλα σε σιγανή φωτιά και
προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι
ανακατεύοντας συνεχώς.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη
με 4 από τα αυγά
και προσθέτουμε τη βανίλια.
Αποσύρουμε το σιμιγδάλι από τη φωτιά και
προσθέτουμε αργά το μείγμα με τα αυγά
ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
Βάζουμε το μείγμα πάλι σε σιγανή φωτιά και
ανακατεύουμε μέχρι να γίνει
πηχτό και κρεμώδες.
Το βάζουμε στην άκρη.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την
κανέλλα σε σκόνη και τη ζάχαρη για το φύλλο.
Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με βούτυρο
και απλώνουμε δύο φύλλα στο ταψί
με τις άκρες τους να κρέμονται έξω από το ταψί.
Τα αλείφουμε με βούτυρο.
Απλώνουμε ένα τρίτο φύλλο στο ταψί και
το πασπαλίζουμε με δύο κουταλάκια
του μείγματος κανέλλας και ζάχαρης.
Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα.
Απλώνουμε το κρεμώδες μείγμα στο ταψί
πάνω από τα φύλλα και διπλώνουμε
προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων.
Χτυπάμε τα δύο τελευταία αυγά και
τα περιχύνουμε πάνω από
το κρεμώδες μείγμα.

ΨΗΝΟΥΜΕ.
Σε μέτριο φούρνο
για...
45 λεπτά περίπου.



ΚΕΦΤΕΔΕΣ με κάσα αυγολέμονο

ΑΦΟΥ ΤΗΓΑΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ:
ΘΑ..ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

Το λάδι από το τηγάνισμα των κεφτέδων.
1-2 κουταλιές βούτυρο.
2-3 κουταλιές αλεύρι.
1 κρόκο αυγού.
1 λεμόνι - το χυμό του μόνο.
1 κούπα νερό - ζεστό.

..ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ..

1. Σε χαμηλή φωτιά
στο λάδι που τηγανίσαμε τους κεφτέδες
ρίχνουμε το βούτυρο και
μόλις λειώσει ρίχνουμε και το αλεύρι.
2. Ανακατεύουμε συνεχως να διαλυθεί καλά
και ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό
μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
3. Σε ένα πιάτο βαθύ χτυπάμε τον κρόκο του αυγού
με μια κουταλιά νερό και προσθέτουμε
σιγά-σιγά και το χυμό του λεμονιού.
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά
ρίχνουμε το μείγμα του πιάτου στο τηγάνι
και ανακατεύουμε για λίγο.
Τώρα ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες
και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά
σε χαμηλή φωτιά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και....

***
...ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ.





ΜΠΑΤΣΑΡΙΑ...Πρεβεζάνικη


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

1,5 κιλό χόρτα
{μυρώνια, καυκαλίδες, σπανάκι
σέσκλο, άνηθο, μάραθο
πράσο, κρεμμυδάκια και σκόρδα χλωρά.
1 κούπα λάδι.
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι.
2 αυγά.
1/2 κιλό τυρί φέτα τριμμένη.
1 κιλό αλεύρι για το χυλό.
αλάτι και πιπέρι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Αφού πλύνουμε και κόψουμε τα χόρτα
τα βάζουμε σε μία λεκάνη και τα
ανακατεύουμε με το λάδι, τα αυγά
το τυρί, το ρύζι και το αλατοπίπερο.
Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και
το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Σε άλλη λεκάνη ανακατεύουμε
το αλεύρι με νερό και λίγο αλάτι
μέχρι να γίνει χυλός.
Στη συνέχεια
ρίχουμε μία στρώση χυλού
στη βάση του ταψιού και από πάνω
ρίχνουμε τα χόρτα και τα
σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο χυλό.

ΨΗΝΟΥΜΕ..


180 βαθμούς για 60 λεπτά.


μέχρι να ροδίσει..



ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ...Ηπειρώτικη



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1 κιλό πράσα τρυφερά.
½ κιλό καλαμποκάλευρο.
2 κρεμμυδάκια φρέσκα.
150 γρ. μπέικον.
½ ματσάκι ανηθο.
½ ματσάκι μαϊντανό.
½ φλιτζάνι λάδι ελιάς.
150 γρ. φέτα.
4 αυγά.
500 ml κρεμά γάλακτος
ή φρέσκο γάλα με λιπαρά 1.5%-3.5%.
αλάτι και πιπέρι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες
τα πράσα και τα κρεμμυδάκια.
Ψιλοκόβουμε το μπέικον
τον άνηθο και το μαϊντανό.
Καβουρδίζουμε στο ελαιόλαδο
το μπέικον με τα πράσα και
το κρεμμυδάκι χωρίς να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε από πάνω τον άνηθο
και το μαϊντανό και τσιγαρίζουμε
προσθέτουμε την κρέμα
την φέτα, το αλάτι, το πιπέρι
και τα αυγά.
Ανακατεύουμε καλά και
ρίχνουμε μέσα το 4/5 του καλαμποκάλευρου.
Το μείγμα είναι ομοιόμορφο
και δεν χρειάζεται βράσιμο.
Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο
ένα ταψί και ρίχνουμε από πάνω
το μισό από το υπόλοιπο αλεύρι.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο νερό.
Στρώνουμε τη γέμιση στο ταψί
και προσθέτουμε το υπόλοιπο
1/5 του αλευριού ομοιόμορφα
πάνω από τη γέμιση.
Πασπαλίζουμε λίγο νερό και λάδι.
ΚΑΙ...




ΨΗΝΟΥΜΕ:

180 βαθμούς...
μέχρι να ροδίσει ελαφρώς...

45 λεπτά περίπου.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου