ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΤΙΚΑ



ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ...πιλάφι


Από την Τήνο.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

4-5 αγκινάρες.
1 μέτριο κρεμμύδι.
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι για πιλάφι.
{Καρολίνα ή μπονέ}
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι.
Ο χυμός δύο λεμονιών.
Αλάτι και πιπέρι.
6 φλυτζάνια νερό.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες
τις περνάμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν
και τις κόβουμε στα τέσσερα.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι
το κόβουμε σε φέτες
το σοτάρουμε στην κατσαρόλα με το λάδι
και στη συνέχεια προσθέτουμε τις αγκινάρες
το αλατοπίπερο και έξι φλυτζάνια νερό.
Όταν βράσουν οι αγκινάρες ρίχνουμε το ρύζι
και το αφήνουμε να βράσει.
************
**************

********************

Έτοιμο για κατανάλωση..



ΜΩΡΑΪΤΙΚΟ...Τήνου



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


1 φύλλο σφολιάτας μεγάλο.
2 γιαούρτια πλήρη.
3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου.
1 ντομάτα.
1/2 πράσινη πιπεριά.
λίγη πάπρικα.
αλάτι και πιπέρι.


ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους και
το σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι.
Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
την πιπεριά και τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε λίγο νερό για να ψηθεί το κοτόπουλο
(θέλει περίπου 25-30 λεπτά).
Όταν ψηθεί το κοτόπουλο πρέπει να
έχει μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
Στη συνέχεια, στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ
τη σφολιάτα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι στη βάση της σφολιάτας
και από πάνω βάζουμε
το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.
Κλείνουμε το μείγμα με τις γωνίες της σφολιάτας και...



ΨΗΣΙΜΟ:180 βαθμούς
για 40 λεπτά.
μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ...Ρόδου
Η Αυθεντική



..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

6 φλυτζάνια αλεύρι.
2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ.
2 φλυτζάνια ζάχαρη.
2 φλυτζάνια σταφίδες.
1 φλυτζάνι λάδι.
1.5 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι.
2 ποτηράκια του λικέρ κονιάκ.
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού.
1 κουταλιά κανελλογαρύφαλλο.
½ φλυτζάνι καρύδα.
1 βανίλια.
λίγο βούτυρο για το ταψί.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και
προσθέτουμε το μπέϊκιν πάουντερ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί.

ΨΗΝΟΥΜΕ..

για 20-30 λεπτά..

..και η φανουρόπιτα είναι έτοιμη



ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ...Τηνιακή



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

250γρ. φρέσκο βούτυρο.
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη.
6 αβγά.
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα.
1/2 κιλό αλεύρι.
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ.
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού.
Κανέλλα.
Βανίλια.
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη
μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε
ένα-ένα τα υπόλοιπα υλικά και
ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα
να γίνει ομοιόμορφο.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί
ρίχνουμε τη βασιλόπιτα
προσθέτουμε το νόμισμα...

ΚΑΙ...


ΨΗΝΟΥΜΕ:

σε μέτριο φούρνο ...

60 λεπτά περίπου.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ Με κυμά
[Ροδίτικες.]




ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο.
ένα πακέτο χυλοπίτες.
3 κουτ. σ. λάδι.
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
½ φλιτζ. κόκκινο κρασί.
3 ντομάτες ξεφλουδισμένες.
1 καρότο.
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο.
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο.
αλάτι και πιπέρι.


ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι
το κρεμμύδι και τον κιμά και τα σοτάρουμε.
Προσθέτουμε το κρασί
το καρότο κομμένο σε ροδέλες
τις ντομάτες τριμμένες
αλατοπιπερώνουμε και
τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Ρίχνουμε το μαϊντανό και
συνεχίζουμε το βράσιμο
μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα
βάζουμε αρκετό νερό και
μόλις πάρει βράση ρίχνουμε
αλάτι και τις χυλοπίτες.
Τις αφήνουμε να βράσουν 5-8 λεπτά.
Τις σουρώνουμε και
τις στρώνουμε σε μια πιατέλα.

πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
τις περιχύνουμε με τον κιμά


ΚΑΙ...


ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ


ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΙΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου