ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΑ


ΤΥΡΟΠΙΤΑ...Γλυκειά
Παριανή




..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:


Για τη γέμιση
500γρ. μυζήθρα ανάλατη.
10 αβγά
1 κουτί γάλα εβαπορέ.
2.5 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη.
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα.

Για τη ζύμη

500γρ. αλεύρι.
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
1 φλιτζάνι λάδι.
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού.
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:


Σε μία λεκάνη βάζουμε το λάδι με
το χυμό του πορτοκαλιού και
το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι
με το μπέικιν πάουντερ
ώσπου να γίνει η ζύμη.
Στη συνέχεια την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας
και αφού τη σκεπάσουμε με μία πετσέτα
την αφήνουμε στο ψυγείο δύο ώρες.
Λιώνουμε τη μυζήθρα πολύ καλά
προσθέτοντας το γάλα και την κανέλα.
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη
και τα προσθέτουμε στο μείγμα
της μυζήθρας ανακατεύοντας καλά.
Ανοίγουμε τη ζύμη και
την κόβουμε σε στρογγυλά πιτάκια
τα οποία γεμίζουμε με τη γέμιση
αφού σηκώσουμε τις άκρες τους.

Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα...

ΨΗΝΟΥΜΕ.
Στους 200 βαθμούς..

για...
45 λεπτά περίπου.



ΦΑΒΑ...Σαντορίνης


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

500 γρ. φάβα.
1 μέτριο κρεμμύδι-κομμένο στα 4.
½ φλιτζάνι λάδι.
Αλάτι.
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο.
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Χυμός από 1 λεμόνι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:
Πλένουμε τη φάβα σε τρυπητό και
την βάζουμε σε νερό
3-4 ώρες να φουσκώσει.
Πετάμε το νερό αυτό και
βάζουμε φρέσκο που να τη σκεπάζει.
Την βάζουμε να βράσει και την ξαφρίζουμε.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο στα 4.
Την αφήνουμε να βράσει
μέχρι να γίνει ένας πηχτός πολτός
ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε το λάδι
το χυμό του λεμονιού
το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αλατίζουμε.

..ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ...

Γαρνιρισμένη...

με μαιντανό.



@@@@@@@@@@ ΚΟΥΦΕΤΑ...Σαντορίνης


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ:

1.5 φλυτζάνι τσαγιού αμύγδαλα.
3/4 φλυτζανιού ανθόμέλο.

ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:


Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί
και τα ψήνουμε σε σιγανό φούρνο
για λίγη ώρα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι να βράσει
και ρίχνουμε και τα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε καλά.
Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά
για 2 λεπτά.
Τα κατεβάζουμε απ' τη φωτια και
τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Σερβίρονται όπως το γλυκό του κουταλιού.


Αν τα βράσουμε περισσότερη ώρα
και πήξουν...

πέρνουμε κουταλιές από το μείγμα και
τις ρίχνουμε σε μεταλλικό δίσκο.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και
τα βάζουμε σε κουτί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου