ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ


ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ...ΟΘΩΝΩΝ.


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

4 μέτριες πατάτες.
μισό ποτήρι λάδι.
4 αυγά.
1 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα.
1 φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι
για όλες τις χρήσεις.
μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
λίγο αλάτι.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:

300 γρ. αλεύρι.
λίγο χλιαρό νερό.
2 κουταλιές της σούπας λάδι.
μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

1..Πλάθουμε το φύλλο και αφού
δεν κολλάει η ζύμη στα χέρια μας
το ανοίγουμε με τον πλάστη πασπαλίζοντας
με αλεύρι για να μην κολλήσει.
2..Ξεφλουδίζουμε και βράζουμε τις πατάτες.
Τις περνάμε από το μύλο για να γίνουν πουρές.
3..Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα
σε ένα σκεύος και ρίχνουμε το μείγμα στον πουρέ
{κρατάμε ένα φλυτζάνι για αργότερα}.

2..Στη συνέχεια, ρίχνουμε στον πουρέ
ένα φλυτζάνι του τσαγιού με χλιαρό νερό
από τις βρασμένες πατάτες,
το λάδι, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι.
5..Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι και
στρώνουμε το φύλλο αφήνοντας τις άκρες του
να εξέχουν από το ταψί.
Ρίχνουμε τη γέμιση και
γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου στο ταψί.

6..Τέλος, ρίχνουμε το φλυτζάνι του μείγματος
των αυγών με το γάλα που είχαμε κρατήσει.

ΨΗΝΟΥΜΕ:

σε μέτριο φούρνο
για μια ώρα περίπου
έως ότου να ροδίσει καλά.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤH.



*********** ΚΟΥΛΟΥΡΑ...Λευκάδας
{Είναι Τυρόπιτα}




..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

15 φύλλα χωριάτικα.
1 κιλό τυρί φέτα.
15+1 αβγά μέτρια.
1 κιλό λάδι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε
δύο φύλλα, λαδωμένα ένα-ένα.
Σε ένα μπoλ χτυπάμε τα αβγά
ενώ σε ένα άλλο τρίβουμε
το τυρί σε χοντρά κομμάτια.
Κάθε δύο φύλλα (που τα έχουμε λαδώσει)
πασπαλίζουμε με τυρί και ρίχνουμε
μερικές κουταλιές από τα χτυπημένα αβγά.
Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι
να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Χτυπάμε ένα αβγό με λίγο λάδι
και αλείφουμε το τελευταίο φύλλο
{ για να κάνει κρούστα }.

ΨΗΝΟΥΜΕ:

στους 200 βαθμούς
για μια ώρα περίπου


ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤH.



************* ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ...Κέρκυρας
[Τσιλιχούρδα.]




ΤΑ...ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

2 Συκωταριές αρνιού ή κατσικιού.
1 έντερο.
1 κοιλιά.
(εάν θέλουμε βάζουμε και τα πόδια του
ζώου για περισσότερη νοστιμιά).
1 ματσάκι άνιθο.
1 ματσάκι μαϊντανό.
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα.
2-3 σκόρδα φρέσκα.
Αλάτι και πιπέρι.
Λάδι για το τσιγάρισμα.
1 ποτήρι λευκό κρασί.
Χυμό από 2-3 λεμόνια.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα
εντόσθια και τα έντερα {μέσα-έξω}
και τα κόβουμε κομματάκια (μπουκιές).
Τσιγαρίζουμε τα εντόσθια
και στη συνέχεια ρίχνουμε τα αρωματικά.
Τσιγαρίζουμε για λίγο ακόμα και
σβήνουμε με κρασί.
Σκεπάζουμε τα υλικά με βραστό νερό
και αφήνουμε να βράσουν
μέχρι να μαλακώσουν.
Αφού πιεί το ζουμί και δούμε
ότι το φαγητό είναι έτοιμο
ρίχνουμε όσο λεμόνι θέλουμε
και βράζουμε για λίγο ακόμα.

κατεβάζουμε και..

σερβίρουμε
ζεστή.


ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤH.



********** ΜΠΡΙΑΝΟΠΙΤΑ...Λευκάδας
[Ρύζι και κολοκύθια]




ΘΑ...ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1 ποτήρι του κρασιού ρύζι.
1/2 κιλό κολοκυθάκια.
200γρ. τυρί.
1 μικρό κρεμμύδι.
1 1/2 ποτήρι νερού λάδι.
1/2 κιλό γάλα.
αλάτι και πιπέρι.
6 λεπτά φύλλα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Κόβουμε τα κολοκυθάκια
σε λεπτά κομματάκια
και τα αφήνουμε μαζί με το ρύζι
σε ένα σουρωτήρι για οκτώ ώρες.
Ανακατεύουμε σε μία λεκάνη
όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Λαδώνουμε το ταψί και
στρώνουμε τα τρία φύλλα
ραντίζοντάς τα ένα-ένα με λάδι.
Ρίχνουμε τη γέμιση και
σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.

ΚΑΙ...

ΨΗΝΟΥΜΕ:
180 βαθμούς...
μέχρι να ροδίσει ελαφρώς...
60 λεπτά περίπου.


ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤH.



************* ΦΡΥΓΑΔΕΛΙΑ...Λευκάδας



ΤΑ...ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ:

2 αρνίσια συκώτια.
την μπόλια {σκέπη} από ένα αρνί.
κανέλλα.
Αλάτι και πιπέρι.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ:

Πλένουμε το συκώτι και το κόβουμε
κομμάτια σαν μεγάλες μπουκιές.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε.
Παίρνουμε κομματάκια από την μπόλια και
τυλίγουμε ένα-ένα τα κομμάτια του συκωτιού
τα στερεώνουμε με μία οδοντογλυφίδα
ή τα περνάμε σε ξυλάκια σαν σουβλάκια.


ΚΑΙ...

ΨΗΝΟΥΜΕ:
στα......
..κάρβουνα...

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ.



********* ΠΡΟΚΑΔΟ...Ζακύνθου


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

1 κιλό μοσχάρι σε φέτες.
4 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα.
4 ντομάτες μεγάλες ψιλοκομμένες.
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες.
150 γραμ. λάδι ελιάς.
150 γραμ.τυρί τριμμένο.
1 πακέτο μακαρόνια.
1 ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό.
κανέλα-γαρύφαλα-μοσχοκάρυδο.
αλάτι και πιπέρι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι
και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια
να μαλακώσουν {2-3 λεπτά}.
Προσθέτουμε το σκόρδο και
ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
Τώρα ρίχνουμε και το κρέας
και το σωτάρουμε για 5 λεπτά
{να ροδίσει καιο από τις δύο πλευρές}.
Προσθέτουμε το κρασί
τις ντομάτες και τα μπαχαρικά.
Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα
και σιγοβράζουμε για 1 ώρα
{να μαλακώσει το κρέας}.
Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα
βραζουμε τα μακαρόνια με μπόλικο
αλατισμένο νερό.


Όταν βράσουν τα βγάζουμε
και τα στραγγίζουμε.

Τα βάζουμε σε πιατέλα και..
Απλώνουμε από πάνω το κρέας
πασπαλίζοντας τυρί της αρεσκείας μας.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.



************ ΣΥΚΟΠΙΤΑ...Ιθάκης
[Σύκα και καρποί]




ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

3 τσαπέλες σύκα ξερά.
1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκοπανισμένα.
1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα, με τη φλούδα τους
ελαφρά ψημένα και χοντροκοπανισμένα.
1/2 φλ. τσαγιού σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο.
1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη λευκή ή και μαύρη.
1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι.
2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ.
Κανέλλα και Γαρύφαλλο τριμμένο.
Ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα.
Μερικές σταγόνες σπορέλαιο για το πλάσιμο.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Κόβουμε το κοτσάνι από τα σύκα
και τα ψιλοκόβουμε
Αν έχουμε και θέλουμε
τα περνάμε από την μηχανή του κιμά.
Τα βάζουμε σε λεκάνη μαζί
με όλα τα υπόλοιπα υλικά
εκτός την άχνη και το σπορέλαιο.
Ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν
όλα τα υλικά και να γίνει μια μάζα.
Πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
ρίχνουμε μερικές σταγόνες σπορέλαιο
βάζουμε την μάζα και
της δίνουμε σχήμα κυλινδρικό.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη
ζάχαρη άχνη και...

.. κόβουμε...

σε ροδέλες.
Διατηρείται
εκτός ψυγείου.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



********* ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ...Κεφαλλονιάς


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

2 κιλά κρέας μοσχαρίσιο
(σπάλα χωρίς κόκαλο)
6 αυγά
1-2 πατάτες σε κύβους
1 φλιτζάνι του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
1 ποτήρι του νερού λάδι
3-4 κρεμμύδια
1/2 ποτηράκι κρασί
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
αλάτι, πιπέρι, κανέλλα
Ντομάτα (χυμός)
Σάψυχο (μαντζουράνα)

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

1 κιλό περίπου αλεύρι.
1 αυγό.
λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.
1 ποτήρι του κρασιού λάδι.
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ξηρό.
(για να γίνει τραγανό το φύλλο).
κανέλλα, αλάτι, πιπέρι
και νερό (όσο πάρει)

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

1..Κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους
και το σοτάρουμε με το κρεμμύδι
σβήνοντάς το με το κρασί.
Στη συνέχεια ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό
τις πατάτες καθώς και τον χυμό της ντομάτας.
Αφήνουμε να βράσει
(μέχρι να μαλακώσει το κρέας).
2..Κατεβάζουμε το κρέας από τη φωτιά
χτυπάμε λίγο τα αυγά και
τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα
ανακατεύοντας καλά με την κουτάλα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι
την κανέλλα, το σάψυχο και το αλάτι
ανακατεύοντας καλά και το μείγμα
είναι έτοιμο να το ρίξουμε στο ταψί
αφού πρώτα έχουμε απλώσει το φύλλο.
3..Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της ζύμης
να γίνει η ζύμη μαλακή.
Είναι έτοιμη όταν κόβεται με το μαχαίρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη
(μεγάλο και μικρό).

4..Παίρνουμε το μεγαλύτερο και ανοίγουμε το φύλλο
το οποίο απλώνουμε στον πάτο του ταψιού
που έχουμε αλείψει προηγουμένως
με λάδι και το έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι.
5..Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί
και κατόπιν το ρύζι ώστε να πάει παντού
χωρίς να το ανακατέψουμε, γιατί
με το ψήσιμο το ρύζι κατεβαίνει προς τα κάτω.

6..Απλώνουμε από πάνω και
το υπόλοιπο φύλλο που έχουμε ανοίξει
(με το μικρότερο κομμάτι)
γυρίζοντας τις άκρες και των δύο φύλλων
μαζί προς τα μέσα ώστε να μη χυθεί
κατά το ψήσιμο του ζουμί.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε το φύλλο
ώστε να μη σκάσει
κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

ΨΗΝΟΥΜΕ:
σε μέτριο φούρνο

για 45 λεπτά περίπου
έως ότου να ροδίσει καλά.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.


************ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ...Ζακύνθου
κοκκινιστό με μακαρόνια




ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

1 κοτόπουλο 2 κιλά περίπου
(μαζί με την κοιλιά και τα εντόσθια του).
10 σκελίδες σκόρδο.
1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα.
1/2 κούπα ελαιόλαδο.
1/2 κιλό μακαρόνια Νο 10.
1 ξυλαράκι κανέλλας.
5 ξυλάκια γαρύφαλλο.
αλάτι και πιπέρι και ρίγανη.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια
τα εντόσθια του κοτόπουλου και
τα καβουρδίζουμε στο 1/3 του λαδιού σε ένα τηγάνι.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμα
προσθέτουμε το μισό σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι.
Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά να μαραθούν και
τα κατεβάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσουν.
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο
και βάζουμε στην κοιλιά του το μείγμα
που ετοιμάσαμε πριν.
Ράβουμε την κοιλιά του κοτόπουλου με μια σακοράφα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε
το υπόλοιπο λάδι και το κοτόπουλο.
Το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές για να ροδίσει
και όταν είναι έτοιμο
βάζουμε το υπόλοιπο σκόρδο ψιλοκομμένο
μπόλικο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
και το καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα
μέχρι να σκεπαστεί το κοτόπουλο.

Προσθέτουμε τα ντοματάκια
την κανέλλα και το γαρύφαλλο
και αφήνουμε το φαγητό μας
να βράσει για 1 ώρα περίπου
μέχρι να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
Σε μια άλλη κατσαρόλα
βράζουμε τα μακαρόνια να είναι
και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα του κοτόπουλου.
Σε άλλη πιατέλα βάζουμε το κοτόπουλο

κομμένο σε μερίδες και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε
τρίβουμε και τυρί της αρεσκείας μας.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.



*********** ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ...Λευκάδας


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

2 χωριάτικα φύλλα.
1 κολοκύθι μέτριο κίτρινο.
1 φακελάκι σουσάμι.
1 φακελάκι σταφίδες μαύρες.
1 φακελάκι σταφίδες άσπρες.
λίγη ζάχαρη.
λίγο λάδι.
καρύδια-αμύγδαλα. λίγη κανέλα.
πολύ λίγο αλάτι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Κόβουμε το κολοκύθι σε μικρά κομματάκια
και τα αφήνουμε να στραγγίξουν όλο το βράδυ.
Στη συνέχεια τα ανακατεύουμε πολύ καλά
με όσο λάδι χρειάζεται να λαδωθούν.
Ρίχνουμε και όλα τα άλλα υλικά.
και ανακατεύουμε καλά.


Στρώνουμε το ένα φύλλο
τοποθετούμε τη γέμιση και
σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.

ΨΗΝΟΥΜΕ:
σε μέτριο φούρνο

για 45 λεπτά περίπου
να ροδίσει καλά.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



********** ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ...Λευκάδας


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

2.5+0.5 λίτρα γάλα.
8-10 αβγά.
250γρ. μακαρόνια Νο 10, ολόκληρα.
1 κουτί κορν φλάουρ.
1.5-2 ποτήρια νερού ζάχαρη.
2-3 κουταλιές βούτυρο.
3-4 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη.
λίγη κανέλα.
λίγα τριμμένα γαρύφαλλα.
αλάτι για το βράσιμο των μακαρονιών.


ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ:

1..Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό
και τα στραγγίζουμε.
2..Σε άλλη κατσαρόλα
βράζουμε τα 2.5 λίτρα γάλα.
3..Διαλύουμε το κορν φλάουρ
στο 0.5 λίτρο κρύο γάλα και
το ρίχνουμε στο βρασμένο.
Ανακατεύουμε συνέχεια
για να μη σβολιάσει και κολλήσει.
Όταν πήξει αρκετά η κρέμα
την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
4..Χτυπάμε καλά τα αβγά
και τα προσθέτουμε στην κρέμα
ανακατεύοντας πολύ καλά.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Σε ταψί βουτυρωμένο
στρώνουμε την τριμμένη φρυγανιά και
απλώνουμε τα μακαρόνια.
Προσθέτουμε στην κρέμα
το βούτυρο, τη ζάχαρη
την κανέλα, τα γαρύφαλλα
και την απλώνουμε πάνω στα μακαρόνια.

ΨΗΝΟΥΜΕ:
σε μέτριο φούρνο

για 45 λεπτά περίπου
να ροδίσει καλά.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.



******** ΣΦΟΥΓΓΑΤΟ...Κέρκυρας




ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

1 κιλό κολοκυθάκια.
3 αυγά.
1 μέτριο κρεμμύδι.
1 φλιτζάνι γάλα.
1 φλιτζάνι αλεύρι.
αλάτι και πιπέρι.
½ κιλό τυρί τριμμένο.
½ ποτήρι λάδι.
μαϊντανό (προαιρετικά).


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια
και τα αλατίζουμε ελαφρώς
{να βγάλουν τα υγρά τους}.
Βάζουμε τα κρεμμύδια και
το κολοκύθι στο τηγάνι, με λάδι
και τα ζεσταίνουμε να μαραθούν.
Όταν κρυώσει λίγο το μείγμα
ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Τα ανακατεύουμε καλά και
βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί.


ΨΗΝΟΥΜΕ...
σε μέτριο φούρνο...

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.



ΣΟΦΡΙΤΟ...Κέρκυρας
{Κρέας με σάλτσα}




ΘΑ...ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1,5 κιλό μοσχάρι σπάλα.
1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο.
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο.
½ φλιτζάνι ξύδι.
½ φλιτζάνι κρασί.
Αλεύρι για το πανάρισμα του κρέατος.
αλάτι και πιπέρι.
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Κόβουμε το κρέας σε φέτες.
Το αλατοπιπερώνουμε και το αλευρώνουμε.
Το τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο
και από τις δύο πλευρές.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι
τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος.
Από πάνω βάζουμε το σκόρδο και το μαϊντανό.
Προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο
που τηγανίσαμε το κρέας
το κρασί και δύο κούπες ζεστό νερό
(εάν χρειαστεί κι άλλο νερό
προσθέτουμε στη συνέχεια-ζεστό).
Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί
σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία
μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε το ξύδι.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε

μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.

ΨΗΝΟΥΜΕ:

σε μέτριο φούρνο
για μια ώρα περίπου
έως ότου να ροδίσει καλά.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου