Β.Α ΑΙΓΑΙΟΥ


ΤΡΙΓΩΝΑΚΙΑ...Χιώτικα


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ:

1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μαστίχα γλυκό.
1/2 ποτήρι νερό.
600γρ. φύλλο κρούστας.
350γρ. ζάχαρη.
200γρ. βούτυρο για το άλειμμα του φύλλου.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ:

Απο το βράδυ βάζουμε τη μαστίχα
στο νερό να διαλυθεί.
Το πρωί καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα
τα αλέθουμε και τα ρίχνουμε
στη διαλυμένη μαστίχα.
Προσθέτουμε την άχνη και
ανακατεύουμε για να γίνουν μία μάζα.
Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες
{ πλάτους 6 πόντων }.
Μία- μία λωρίδα την αλείφουμε
με βούτυρο με ένα κουταλάκι
βάζουμε στην άκρη της λίγη γέμιση
και την τυλίγουμε σε σχήμα τρίγωνου.

Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα...

ΨΗΝΟΥΜΕ.
Στους 180 βαθμούς..
για..40 λεπτά περίπου.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο
τα ραντίζουμε με ανθόνερο
και τα πασπαλίζουμε
με ζάχαρη άχνη.


Μαμούλια...Χιώτικα


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ:

320γρ. ζάχαρη.
320γρ. αμύγδαλα.
320γρ. βούτυρο.
320γρ. λάδι.
3 αυγά.
1 1/2 πακέτο αλεύρι.
1/2 κουταλάκι κανέλα.
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ.
1 κουταλάκι σόδα.
2 πορτοκάλια-το χυμό τους μόνο.

..ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ..

1..Βάζουμε το βούτυρο στη φωτιά
μαζί με το λάδι.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε
το γάλα με τη ζάχαρη μαζί, να κάψει.
Όταν ζεσταθεί το λάδι με το βούτυρο
τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα
που είναι η ζάχαρη με το γάλα.
2..Καθώς τα ανακατεύουμε
ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι
ανακατεύοντας μέχρι να ψηθεί η ζύμη.
Την αφήνομε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά
τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ
και τα ζυμώνουμε.
3..Παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά
της σούπας ζύμη την πλάθουμε
με τα χέρια μας και την πλαταίνουμε.
Βάζουμε στο μισό της ζύμης γέμιση
(μισό κουταλάκι)
και με το άλλο μισό της ζύμης
το κλείνουμε.

***
Για τη γέμιση .

Ανακατεύουμε τριμμένο..
καρύδι και αμύγδαλο
και τα μουλιάζουμε με ανθόνερο.
Βάζουμε και λίγη κανέλα.
Αφού φτιάξουμε όλα τα μαμούλια
τα βάζουμε σε ταψί και...

ΨΗΝΟΥΜΕ:

σε μέτριο φούρνο 1 ώρα.

Όταν ψηθούν τα βουτάμε ένα-ένα
στο ανθόνερο
(μόνο από τη πάνω πλευρά)
και μετά στην άχνη.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ.






Μελιτζανοπίλαφο...Χιώτικο


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

4 μελιτζάνες τσακώνικες.
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο.
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο.
1 ποτήρι πολτό φρέσκιας ντομάτας.
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο.
1 ματσάκι μαϊντανό.
Δυόσμο όσο θέλουμε.
1 δαφνόφυλλο.
Αλάτι και πιπέρι.
1 φλιτζάνι ρύζι-άσπρο.

..ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ..

1..Τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες μαζί
με το κρεμμύδι στο μισό λάδι.
Στο τέλος του τσιγαρίσματος
προσθέτουμε το σκόρδο και το δαφνόφυλλο
ανακατεύουμε και ρίχνουμε
την ντομάτα μαζί με λίγο νερό
για να σιγοβράσει το φαγητό.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι
λίγο αλάτι και πιπέρι
το μαϊντανό και το δυόσμο.
2..Όταν οι μελιτζάνες είναι
σχεδόν έτοιμες, βάζουμε νερό
αρκετό για να απορροφήσει το ρύζι και
μόλις κοχλάσει, το ρίχνουμε πλυμμένο.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα-απαλά.

***
3..Αλατίζουμε και...

κουνάμε κάθε τόσο την κατσαρόλα
προσέχοντας να μην στεγνώσει.

Το σερβίρουμε:

...με λεμόνι στυμμένο από πάνω

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου