TOP - 7


Γ Λ Υ Κ Ο...
{Υπογλώσσιο.}



ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ:


32 ξερά δαμάσκηνα (μεγάλα).
¼ κούπας κονιάκ.
8 καρύδια που θα χωρίσουμε σε τέταρτα.
2-3 κουταλιές βανίλια υποβρύχιο.
200 γρ. σοκολάτα με
{ 50% περιεκτικότητα σε κακάο.}
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (από πλάκα).
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.
2 νεράντζια-φρουί γλασέ.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ:

1..Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μπολ
και τα μουσκεύουμε με το κονιάκ.
Αν έχουν κουκούτσια τα βγάζουμε
{με προσοχή-μη χαλάσει το σχήμα τους.}

2..Μετά από 2 ώρες περίπου
στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα
{δεν πετάμε το υγρό
που έχει μείνει στο μπολ.

3..Στο καθένα βάζουμε λίγη βανίλια
(στη μύτη ενός κουταλιού του γλυκού)
¼ του καρυδιού (μισή πεταλούδα)
και ένα ραβδάκι από φρουί γλασέ.
4..Κλείνουμε το δαμάσκηνο
{όσο γίνεται} και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μπεν μαρί βάζουμε τη σοκολάτα
με το βούτυρο και το ελαιόλαδο
και την ανακατεύουμε όταν αρχίσει να λειώνει
για να ρευστοποιηθεί και
να ανακατευτεί με τις λιπαρές ουσίες.
5..Προσθέτουμε το κονιάκ
που έχει μείνει στο μπολ
και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι
με τη σοκολάτα από τη φωτιά
και αφήνουμε να κρυώσει λίγο
ώστε να μην γλυστρά στο φρούτο
όταν θα το επικαλύψουμε.
6..Βουτάμε ένα-ένα τα δαμάσκηνα
στη λειωμένη σοκολάτα
{να καλυφθούν εντελώς}
και τα βάζουμε σε λαδόκολλα.

Τα αφήνουμε:

σε δροσερό μέρος..
για να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ...Θεραπεία..





ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ.
{Τα...καλύτερα.}



ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ:


2 κιλά σκληρό αλεύρι.
1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος.
3 φλιτζάνια φρέσκο γάλα.
3 φλιτζάνια ζάχαρη.
3 κύβους μαγιά φρέσκια.
10 αυγά.
2 κουταλάκια μαχλέπι.
1 κουταλιά μαστίχα.
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού.
8 βανίλιες.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΑΖΟΥΜΕ:
ΚΑΙ...
ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ.

ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

1..Βάζουμε σε ένα μπολ
το γάλα το οποίο έχουμε ζεστάνει
στους 40 βαθμούς περίπου.
Στο γάλα αυτό διαλύουμε τη μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ
χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη
μέχρι να μαλακώσει και να λιώσει.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα
και τα χτυπάμε καλά να ασπρίσουν.
Σε μια μεγάλη λεκάνη
ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαστίχα σε σκόνη,
το μαχλέπι σε σκόνη, τις βανίλιες
και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Τα ανακατεύουμε καλά και κάνουμε
μια λακουβίτσα με τη γροθιά μας
στο κέντρο του αλευριού.
Εκεί ρίχνουμε το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά
το μείγμα με τα αυγά και το βούτυρο και
ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας
να ξεκολλά από τη λεκάνη.


Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει
σκεπάζοντάς την με κουβέρτες.
Όταν διπλασιαστεί σε όγκο
την ξαναζυμώνουμε ελαφρά και την
ξαναβάζουμε στις κουβέρτες να ξαναφουσκώσει.
Την διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε
άλλες δύο φορές.


Τέλος την πλάθουμε σε τσουρέκια
και τα στρώνουμε σε ταψί που έχουμε βάλει

αντικολλητικό χαρτί.

Είναι έτοιμα για το φούρνο.

ΨΗΣΙΜΟ:180 Βαθμοί για 30-45 λεπτά
(εξαρτάται από τον όγκο τους).


ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
{τηγανητά}




ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

κολοκυθάκια.
2 Φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι Γ.Ο.Χ.
Νερό παγωμένο.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ:

Καθαρίζουμε και κόβουμε
τα κολοκυθάκια
σε φέτες-στρογγυλές
και τα αλατίζουμε.
τα αλευρώνουμε και
τα βουτάμε σε παγωμένο νερό.
Τα ξανααλευρώνουμε και...
Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΧΥΛΟ

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

κολοκυθάκια.
1 Φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι Γ.Ο.Χ.
1 Φλυτζάνι τσαγιού μπύρα-{lager}.

Καθαρίζουμε και κόβουμε
τα κολοκυθάκια σε
φέτες-στρογγυλές.
Τα αλατίζουμε.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη
μπύρα να γίνει χυλός.
Τα βουτάμε στο χυλό και..
τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι.
Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε
πάνω σε απορροφητικό χαρτί


Αν βάλουμε..


νερό αντί για μπύρα

καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ.



ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
{Με πατάτα}



ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ:


1 κιλό πατάτες. 5-7 σκελίδες σκόρδο. 1 κούπα λάδι. 1 κουταλάκι αλάτι. 3 κουταλιές ξύδι. 2 λεμόνια-το χυμό τους μόνο.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Πλένουμε καλά και βράζουμε
τις πατάτες με τη φλούδα.
Όταν βράσουν τις ξεφλουδίζουμε
και τις λειώνουμε{πουρέ}.
Στο γουδί βάζουμε
τα σκόρδα με το αλάτι και
τα κοπανίζουμε καλά.
Ρίχνουμε και τον πουρέ.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε
εναλλάξ λίγο λάδι - λίγο λεμόνι.
Αν μας βγει πυκνή
ρίχνουμε λίγο νερό από αυτό
που βράσαμε τις πατάτες.

ΓΙΝΕΤΑΙ..

και στο μίξερ.


Μπορούμε να
αντικαταστήσουμε
το μισό χυμό λεμονιού
με ξύδι αν μας αρέσει.



ΒΛΑΧΙΚΗ...
Στραπατσάδα



ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ:


3 - 4 μεσαίου μεγέθους
κόκκινες πιπεριές Φλώρινας
ψημένες και ξεφλουδισμένες.
2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες
χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες.
300 γραμ. τυρί Θεσσαλίας-[μπάτζο] ή κεφαλοτύρι
κομμένο σε μικρά κυβάκια.
1⁄2 φλιτζάνι λάδι ελιάς.
2 κ.σ. νερό.
1⁄3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο τυρί κασέρι.
4 μέτρια αυγά, ελαφρά χτυπημένα.

..ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ..

1. Κόβουμε τις ξεφλουδισμένες πιπεριές
σε ροδέλες και τις ανακατεύουμε μαζί με
τις ντομάτες και το κεφαλοτύρι σε ένα μπολ.
2. Βάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα
σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε
μέχρι το τυρί να μαλακώνει αλλά
όχι να λιώσει [ 5 με 8 λεπτά ]
ανακατεύοντας κατά διαστήματα
για να μην κολλήσει.
3. Προσθέτουμε το νερό και το κασέρι.
Όταν λειώσει, προσθέτουμε και τα αυγά.
Μαγειρεύουμε για 3 έως 5 λεπτά ακόμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

***
Να μην είναι τελείως στεγνή.

Να κρατάει μια σχετική υγρασία.

ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ..4-6 Άτομα.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ.


ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ
{το...καλύτερο.}



ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ:


..ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

2 συκωταριές αρνίσιες.
έντερα για το τύλιγμα.
3-4 σκέπες {μπόλιες} αρνιών.
αλάτι και πιπέρι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Πλένουμε καλά τα έντερα { μέσα-έξω }.
Πλένουμε και κόβουμε τις συκωταριές
σε μέτρια ισομεγέθη κομμάτια.
Κόβουμε και μερικά γλυκάδια.
Τα περνάμε σε λεπτή σούβλα εναλλάξ.
{ συκώτι-πνευμόνι-καρδιά-σπλήνα-γλυκάδι }.
μέχρι να γεμίσει η σούβλα.
ΜΕΤΑ Τυλίγουμε το κοκορέτσι με τις σκέπες.

Στη συνέχεια παίρνουμε τα έντερα
τρία-τρία και τα τυλίγουμε γύρω από το κοκορέτσι
Όταν τελειώσουν τα τρία έντερα
τα δένουμε καλά πάνω στη σούβλα και
συνεχίζουμε με άλλα τρία.

ΤΟ ΡΑΝΤΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ
ΚΑΙ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ.


ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ:
Για καμιά ώρα περίπου
ανάλογα με την ένταση της φωτιάς.


ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΙ ΕΤΣΙ



Ομελέτα Ελληνική.
{παραδοσιακή με τσιγαρίδες.}


***********************************
Η Παραδοσιακή Ελληνική Ομελέτα
είναι φτιαγμένη με τα τρία βασικά υλικά
που υπήρχαν σχεδόν σε κάθε σπίτι
της υπαίθρου.
Αυγά - τυρί - τσιγαρίδες.


***********************************

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ:


3-4 αυγά-μεγάλα ή μέτρια.
100 γραμ.-τυρί φέτα, τρυμμένη.
1 χούφτα-τσιγαρίδες.
1 κουταλιά-λάδι ελιάς ή
λίπος από το γουρούνι.
Αλάτι και πιπέρι.

ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ.


ΠΩΣ ΘΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ:

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι
και το βάζουμε στη φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τις τσιγαρίδες.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά
και προσθέτουμε και το τυρί
Ανακατεύουμε τις τσιγαρίδες, να πάρουν χρώμα.
(χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς).
Προσθέτουμε τα αυγά.
Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Συνεχίζουμε το τηγάνισμα.
Όταν πάρουν χρώμα τα αυγά
Σβήνουμε τη φωτιά.
Μοιράζουμε την ομελέτα
σε δύο πιάτα...
και σερβίρουμε συνοδευόμενη
με φρυγανισμένο ψωμί.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου