ΧΡΙΣΤΟΥΓΙΕΝΝΙΑΤΙΚΑ






ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ...Κλασσικά


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1.5 ποτήρι-ελαιόλαδο
0.5 ποτήρι-μαργαρίνη
3/4 ποτήρι χυμό-πορτοκάλι
(Στο μπλέντερ δύο πορτοκάλια
το ένα με τη φλούδα του)
1 κουταλάκι-σόδα
{διαλυμένη στο πορτοκάλι}.
1 ποτήρι-ζάχαρη.
1 μπέικιν πάουντερ.
1/2 κουταλάκι-κανέλλα .
1/2 κουταλάκι-μοσχοκάρυδο.
1/4 ποτήρι-κονιάκ.
1 κιλό-αλεύρι Γ.Ο.Χ.
(ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)
1/4 τριμμένο-καρύδι.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

2 ποτήρια-νερό εμφιαλωμένο.
2 ποτήρια-ζάχαρη.
2 ποτήρια-μέλι.


ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί
{στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι}.
Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα
σε λαμαρίνες και...
ΨΗΝΟΥΜΕ
175 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.
Για το σιρόπι
Ζεσταίνουμε το νερό
και προσθέτουμε τη ζάχαρη με το μέλι.
Ανακατεύουμε να διαλυθούν.
Στη συνέχεια..
Βγάζουμε τις λαμαρίνες από το φούρνο
και αδειάζουμε τα μελομακάρονα ζεστά
σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί
για να τα σιροπιάσουμε.


Πρέπει να είναι καυτά τα μελομακάρονα
και καυτό το σιρόπι.


Αφήνουμε να μουλιάσουν για 15 λεπτά..
και τοποθετούμε σε πιατέλες.
Ρίχνουμε από πάνω τριμμένο καρύδι.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗ


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

1/4 κούπας-αλεύρι κοσκινισμένο.
1.5 κουταλιά-κακάο.
1 κουταλάκι-κανέλα.
1 κούπα-ζάχαρη.
6 αυγά.
1 κούπα-καρυδόψυχα ψιλοκομμένη.
1.25 κούπας-σιμιγδάλι ψιλό.
1/4 κούπας-ηλιέλαιο.
1 κουταλιά κοφτή-μπέικιν πάουντερ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

2 ποτήρια-νερό εμφιαλωμένο.
2 Ποτήρια-ζάχαρη


ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

1..Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη
να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
2..Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
λίγο-λίγο και συνεχίζουμε να χτυπάμε
μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
3..Βουτυρώνουμε ένα ταψί και
ρίχνουμε μέσα το μείγμα
και...
ΨΗΝΟΥΜΕ
175 βαθμούς για 30-35 λεπτά περίπου.
Για το σιρόπι
ζεσταίνουμε το νερό
και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Βγάζουμε από το φούρνο
και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

για να το σιροπιάσουμε.


Πρέπει να είναι κρύο το γλυκό
και καυτό το σιρόπι.


5..Όταν κρυώσει καλά, το κόβουμε
σε κομμάτια τριγωνικά.
6..Βράζουμε το σιρόπι και
το ρίχνουμε στο γλυκό.
7..Πασπαλίζουμε με
ζάχαρη άχνη και
σερβίρουμε.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ...Λάρισας



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

20 φύλλα κρούστας.
1 κιλό θρυμματισμένη φέτα σκληρή.
1 πακέτο (250γρ.) σταφίδες ξανθές.
1 πακέτο (250γρ.) σταφίδες μαύρες.
1 πακέτο ξερά σύκα ψιλοκομμένα.
300γρ. ζάχαρη λευκή.
3 αυγά χτυπημένα.
250γρ. βούτηρο γάλακτος ή ελαιόλαδο.
κανέλα.
σουσάμι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Ανακατεύουμε τη φέτα με τα χτυπημένα αβγά.
Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ
τις σταφίδες, τα σύκα, τη ζάχαρη και την κανέλλα.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Στο μεγάλο ταψί του φούρνου
που έχουμε βουτηρώσει
στρώνουμε 3-4 φύλλα
βουτηρώνουμε με πινέλο
και πασπαλίζουμε με 3-4 κουταλιές
της σούπας από το μείγμα της φέτας
και 2 κουταλιές από το μείγμα της σταφίδας.
Συνεχίζουμε στρώνοντας τα φύλλα ανά δύο
και πασπαλίζοντας με τις
προαναφερόμενες δόσεις των υλικών.
Πασπαλίζουμε το τελευταίο (επάνω)
φύλλο με σουσάμι...

ΚΑΙ...




ΨΗΝΟΥΜΕ:

200 βαθμούς..1 ώρα

{1/2 ώρα πάνω-κάτω αντίσταση
και 1/2 ώρα με τον αέρα}..

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου