6 μελιτζάνες φλάσκες.
700 γραμμάρια κιμά-ότι μας αρέσει.
1 μεγάλο κρεμμύδι-τριμμένο στον τρίφτη.
1 κουταλιά- πελτέ ντομάτας.
1 φλιτζάνι-ελαιόλαδο.
1 φύλλο δάφνης.
λίγο κανέλα-στη μύτη του κουταλιού.
3-4 κόκκους μπαχάρι.
αλάτι και πιπέρι.
Για τη μπεσαμέλ:
3 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο.
4 κουταλιές σούπας αλεύρι.
1/2 λίτρο γάλα.
2 αυγά.
1 πρέζα μοσχοκάρυδο.
1 κούπα τυρί τρυμμένο
[κασέρι ή τσένταρ ή παρμεζάνα].
αλάτι και πιπέρι.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ:
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες
και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες
κατά μήκος {πάχους 1 εκατοστού}.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι
τις αλατίζουμε και
τις αφήνουμε για μισή ώρα.
Έπειτα τις ξεπλένουμε
με αρκετό νερό και τις στύβουμε
να φύγουν τα πολλά υγρά.
Τις στεγνώνουμε και τις τηγανίζουμε
μέχρι να ροδίσουν.
Τις βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον κιμά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι
ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και
σοτάρουμε το κρεμμύδι
μέχρι να γίνει διάφανο.
Ρίχνουμε τον κιμά και
ανακατεύουμε συνέχεια
να αναμειχθούν καλά.
Αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγο το μείγμα.
Διαλύουμε τον πελτέ σε μισή κούπα νερό
και τον ρίχνουμε στον κιμά.
Βάζουμε το φύλλο δάφνης, την κανέλα
το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε
σε χαμηλή φωτιά
μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά
[ να στεγνώσει ο κιμάς ].
Τον αφήνουμε να κρυώσει.
ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο
ρίχνουμε και σοτάρουμε το αλεύρι
[μέχρι να αλλάξει χρώμα].
Ρίχνουμε το ζεστό γάλα
και ανακατεύουμε συνέχεια
[ για να μη σβολιάσει ].
Μόλις πήξει η κρέμα
την κατεβάζουμε απ' τη φωτιά
και ρίχνουμε μέσα το μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι.
Ρίχνουμε και το τυρί
και ανακατεύοντας
ρίχνουμε και τα αυγά.
Ανακατεύουμε τώρα δυνατά
να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Την αφήνουμε στην άκρη.
Σ' ένα ταψί βαθύ βάζουμε
στον πάτο του μια στρώση με
τις μισές μελιτζάνες στριμωγμένες
[να μη μείνουν κενά].
Αδειάζουμε τον κιμά από πάνω και
τον στρώνουμε να πάει παντού.
Κάνουμε μια δεύτερη στρώση
με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ.
Τη στρώνουμε
βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο και...
ΨΗΝΟΥΜΕ
για περίπου 1 ώρα
μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα.
Πριν τον κόψουμε τον αφήνουμε
να κρυώσει για κανένα μισάωρο.
ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.