ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ


Κολοκυθάκια γεμιστά
αυγολέμονο



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


12 κολοκυθάκια μέτρια.
500 γρ. κιμά-μοσχαρίσιο με χοιρινό [50%-50%].
1/2 φλιτζάνι-ρύζι καρολίνα.
2 μέτρια κρεμμύδια-ψιλοκομμένα.
μαϊντανό και δυόσμο-ψιλοκομμένο.
1/2 φλιτζάνι-λάδι ελιάς.
2 λεμόνια-το χυμό τους μόνο.
2 αβγά.
Αλάτι και πιπέρι.
Λίγο βούτυρο-για το ταψί.

ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και
κόβουμε κατά μήκος ένα καπάκι.
Αδειάζουμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε.

Τα αλατίζουμε εσωτερικά
και τα τοποθετούμε σε
ελαφρά βουτυρωμένο ταψί.


Σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι
σωτάρουμε τα κρεμμύδια.
στη συνέχεια και τον κιμά.
Προσθέτουμε το ρύζι, το μαιντανό, το δυόσμο
το ψιλοκομμένο εσωτερικό των κολοκυθιών.
και λίγο ζεστό νερό.

Αλατοπιπερώνουμε και
αφήνουμε να σιγοβράσουν για λίγο.

Κατεβάζουμε απ' τη φωτιά
και γεμίζουμε με το μείγμα αυτό
τα κολοκυθάκια.


ΨΗΝΟΥΜΕ:
στους 180 βαθμούς
για 45-50 λεπτά περίπου.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑYΓΟΛΕΜΟΝΟ

1 κύβο-ζωμό κότας.
3 φλυτζάνια-νερό.
2 αυγά.
3 κουταλιές-κορν φλάουρ.
2 λεμόνια-το χυμό του μόνο.
2 κουταλιές-μαργαρίνη.
Αλάτι.

ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό
με έναν κύβο να βράσει.
Χτυπάμε τα αυγά με το κορν φλάουρ και
1 ποτήρι νερό από την κατσαρόλα
[πριν αρχίσει να βράζει].
Όταν αρχίσει να βράζει το νερό
ρίχνουμε τα αυγά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και
βράζουμε μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και
μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε
τη μαργαρίνη και αλατίζουμε.
Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια
με όσο αυγολέμονο θέλουμε και...


ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



Μελιτζάνες
Ιμάμ μπαϊλντί



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


7-8 Μελιτζάνες μέτριες-[τσακώνικες].
1 κιλό-ντομάτες.
3 κρεμμύδια μέτρια
[κομμένα σε λεπτές φέτες].

1 κούπα-λάδι ελιάς.
1 κούπα σπορέλαιο για το τηγάνισμα.
1/2 ματσάκι-μαιντανό-ψιλοκομμένο.
μερικές σκελίδες-σκόρδο.
1 κουταλάκι-ζάχαρη.
1 χούφτα χοντρό-αλάτι.
αλάτι και πιπέρι.
και προεραιτικά-τρίμμα τυρί φέτα.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ:

Χαράζουμε τις μελιτζάνες
σε ένα σημείο κατά μήκος.
Τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και
τις αφήνουμε για καμιά ώρα να ξεπικρίσουν.
Στη συνέχεια τις πλένουμε
και τις στραγγίζουμε καλά.
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά
με σπορέλαιο και τις τηγανίζουμε.
[τις γυρίζουμε να ψηθούν παντού.]

Ταυτόχρονα:
Σε ένα άλλο τηγάνι με λίγο σπορέλαιο
τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με τη ζάχαρη
[σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά περίπου].

Προσθέτουμε τα σκόρδα κομμένα σε
λεπτές φέτες-[κομμένες κάθετα]
τις ντομάτες τριμμένες, το μαιντανό
και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε να βράσουν για λίγο και
κατεβάζουμε απ' τη φωτιά.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες απ' το τηγάνι
και τις βάζουμε σε ένα ταψί.
Τις ανοίγουμε στο σημείο που τις χαράξαμε
και τις γεμίζουμε με το μείγμα.
Απλώνουμε και το υπόλοιπο μείγμα από πάνω
με τη μία κούπα λάδι και...


ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ:
προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
για 45 λεπτά περίπου.

ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΔΩΜΑΤΙΟΥ.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



ΓΕΜΙΣΤΑ..
τα κλασσικά




ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:

2 Μελιτζάνες μέτριες-[τσακώνικες ή φλάσκες].
2 κολοκυθάκια-μέτρια.
5 πιπεριές πράσινες.
5-ντομάτες-όχι πολύ ώριμες.
2-3 ντομάτες-ώριμες
[τριμμένες στον τρίφτη].
2 κρεμμύδια μέτρια-ψιλοκομμένα.
4 πατάτες-μέτριες
[κομμένες στα 4].
1/2 ματσάκι-μαιντανό [ψιλοκομμένο].
καμιά δεκαριά-φύλλα δυόσμου [ψιλοκομμένα].
2 σκελίδες-σκόρδο
[κομμένες σε λεπτές φέτες-κάθετα].

2 κούπες-ρύζι καρολίνα.
2 κουταλιές-τοματοπολτό.
2 κουταλάκια-ζάχαρη.
1 κουταλιά-βούτυρο.
1 κούπα-λάδι ελιάς.
αλάτι και πιπέρι.
250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
{Αν τα θέλουμε με κιμά}.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ:

Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά.
Κόβουμε από όλα ένα 'καπάκι' οριζόντια.
Αφαιρού7με τη σάρκα από τις ντομάτες
τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια
και τις βάζουμε σε ξεχωριστά μπολ.
Από τις πιπεριές αφαιρούμε τους σπόρους
και τις άσπρες ίνες.
Στη συνέχεια τρίβουμε τις σάρκες από
τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια.
Τοποθετούμε τα άδεια λαχανικά σε ένα ταψί.

Αφήνουμε τα λαχανικά όσο το δυνατόν πιο λεπτά.

{Προσεκτικά να μην τρυπήσουν.}

Πασπαλίζουμε τα λαχανικά από μέσα
με λίγο αλάτι και ζάχαρη.
Στον πάτο του καθενος, βάζουμε λίγο βούτυρο.
Ετοιμάζουμε τη ΣΑΛΤΣΑ
Στο μπλέντερ βάζουμε τη σάρκα από τις ντομάτες
5-6 κουταλιές, ελαιόλαδο
τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη
αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη ΓΕΜΙΣΗ.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο
και σοτάρουμε τα κρεμμύδια
μέχρι να γίνουν ημιδιαφανή.
2..Ρίχνουμε το εσωτερικό των κολοκυθιών
στην κατσαρόλα και βράζουμε
για ένα λεπτό ακόμα.
Στο τέλος προσθέτουμε τη σάρκα
των μελιτζανών (ψιλοκομμένη)
το ψιλοκομμένο σκόρδο και
σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε
να σοτάρουμε μέχρι να γίνει ημιδιαφανές.
Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες
και αλατοπιπερώνουμε.
Όταν απορροφηθεί το ζουμί
η γέμιση είναι έτοιμη.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και
ανακατεύουμε τα φρέσκα βότανα.



Παραλλαγή με ΚΡΕΑΣ:

Εάν θέλουμε τα γεμιστά με κιμά,
τσιγαρίζουμε 250 γραμμάρια κιμά
μοσχαρίσιο με τα κρεμμύδια.
Μόλις απορροφηθούν τα υγρά του κιμά
συνεχίζουμε από την ενώτητα 2..

Γεμίζουμε τα λαχανικά με τη γέμιση και
βάζουμε τις πατάτες, ανάμεσα στα λαχανικά.
Αλατοπιπερώνουμε και
ρίχνουμε το χυμό ντομάτας
πάνω από τα λαχανικά και στο ταψί.
Καλύπτουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους
και προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό.


Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και...
ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ:
προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
για 70 λεπτά περίπου.
Στα μισά του χρόνου μαγειρέματος
αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και
ψήνουμε, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα..

ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΙ και ΖΕΣΤΑ και ΚΡΥΑ..

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ...





Μελιτζάνες
με σκορδάτη σάλτσα ντομάτας



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


1 κιλό μελιτζάνες
{μαύρες μακρουλές Λαγκαδά} ή Τσακώνικες.
5 ντομάτες ώριμες.
4-5 σκελίδες σκόρδο.
1 και 1/2 κούπα λάδι ελιάς.
αλάτι και πιπέρι


ΠΩΣ ΤΙΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

Πλένουμε τις μελιτζάνες
και αφαιρούμε λωρίδες από τη φλούδα τους
[να γίνουν ριγέ].
Τις κόβουμε σε φέτες
και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό
να ξεπικρίσουν για καμιά ώρα περίπου.
Τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε
πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 1 κούπα λάδι
και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες.
Τις βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί
να μαζέψει το πολύ λάδι.
Πλένουμε καθαρίζουμε και ξεφλουδίζουμε
τις ντομάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη.
Καθαρίζουμε τα σκόρδοα και τα κόβουμε σε φέτες.
Στραγγίζουμε το λάδι που τις τηγανίσαμε.
Το βάζουμε σε καθαρό τηγάνι
μαζί και τη μισή κούπα ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τις ντομάτες και το σκόρδο
και βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά.
Μόλις πάρει να βράζει
χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία
και αφήνουμε να μαγειρευτεί η σάλτσα
μέχρι να δέσει (περίπου 20 λεπτά).
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου.


ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



Κοτόπουλο
με μπάμιες στο φούρνο




ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ:

1 κοτόπουλο - κομμένο σε μερίδες.
1 κιλό - φρέσκες μπάμιες.
4-5 ώριμες ντομάτες - πολτοποιημένες.
1 κουταλάκι - ζάχαρη.
3/4 κούπας - λάδι ελιάς.
αλάτι και πιπέρι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Πλένουμε το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνουμε
και το βάζουμε στο κέντρο
ενός ελαφρά λαδωμένου ταψιού.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες
[κόβοντας λίγο κωνικά το κοτσάνι-στη βάση του.]
Απλώνουμε τις μπάμιες
γύρω από το κοτόπουλο και αλατίζουμε.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη στις πολτοποιημένες ντομάτες.
Ρίχνουμε τη ντομάτα πάνω στο κοτόπουλο και στις μπάμιες.
Ραντίζουμε με το λάδι ελιάς.


ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ:
προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
για 50-60 λεπτά περίπου.

[μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, να μαλακώσουν οι μπάμιες
και να μείνει το φαγητό με το λάδι του].

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ...





Μπριάμ-[ή Τουρλού]



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


3 μέτριες μελιτζάνες.
5-6 κολοκυθάκια.
3-4 πατάτες.
4 πιπεριές.
4 ντομάτες.
3 μέτρια κρεμμύδια.
6 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες-κάθετα.
1/2 ματσάκι-μαϊντανό ψιλοκομμένο.
1 φλιτζάνι λάδι ελιάς.
Αλάτι και πιπέρι.


ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά.
Κόβουμε σε φέτες τις πατάτες, τις μελιτζάνες,
τα κολοκυθάκια, και τα κρεμμύδια.
Τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια.
Κόβουμε σε κύβους τις δύο ντομάτες.
και σε φέτες τις άλλες δύο.
Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά
με το μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι
και το 1/3 του ελαιολάδου.
Απλώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος
σε σειρές τα λαχανικά. Από πάνω τις φέτες της ντομάτας.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι
και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Αν χρειάζονται νερό-προσθέτουμε
κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Προθερμαίνουμε το φούρνο.

ΨΗΣΙΜΟ:200 στους βαθμούς
και μετά από 20 λεπτά
χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°.
Ψήνουμε περίπου μιάμιση ώρα.


ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



Κ ρ ο κ έ τ ε ς
μπακαλιάρου



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


1/2 κιλό μπακαλιάρο-παστό.
5 αβγά.
1 φλυτζάνι τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι.
βούτυρο ή σπορέλαιο.
1 κούπα-αλεύρι φαρίν-απ.
πιπέρι.

Από την προηγούμενη μέρα
βάζουμε σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό
τον μπακαλιάρο για να ξαρμυρίσει:

Αλλάζουμε το νερό κατά διαστήματα
με χλιαρό νερό.

Την επόμενη μέρα
τον βγάζουμε απ' το νερό και αφαιρούμε
το δέρμα του και ότι κόκκαλα έχει.
Σε ένα μπολ τον τρίβουμε
να διαλυθεί το κρέας του.
Ρίχνουμε πάνω του τα αβγά
το τριμμένο τυρί και πιπερώνουμε.
Ρίχνουμε αλεύρι τόσο, ώστε ανακατεύοντας
να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και
ρίχνουμε μέσα βούτυρο ή λάδι αρκετό.

Όταν κάψει καλά ρίχνουμε κουταλιές
από τη ζύμη και τις τηγανίζουμε
και από τις δύο πλευρές.

Τις βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.


ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.




Ομελέτα - ατομική
με πατάτες και λουκάνικο



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


½ Λουκάνικο-χωριάτικο.
1 Πατάτα κομμένη σε μπαστουνάκια.
2 Αυγά.
Αλάτι και πιπέρι.
5-6 Φύλλα δυόσμου.
½ κούπα τυρί φέτα-τριμμένη.

Λάδι ελιάς για το τηγάνι.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ:

Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι
[Θα βγάλει λίπος και το λουκάνικο].

Τηγανίζουμε για λίγο

το λουκάνικο μαζί με τις πατάτες
[να μαλακώσουν].

Σε ένα πιάτο χτυπάμε τα αυγά
[αλατοπιπερωμένα]

και προσθέτουμε το δυόσμο και το τυρί.

Ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι και το κουνάμε
να πάει παντού το μείγμα.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά
μέχρι να πήξει.


ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ..ΚΑΙ...


ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



Αυγά με ντομάτες
και τυρί-φέτα



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


4 αυγά.
4 ντομάτες μεγάλες-ώριμες.
100 γραμμάρια τυρί-φέτα.
Ελαιόλαδο.
Αλάτι και πιπέρι.


ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ:

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες
και τις τρίβουμε, στον τρίφτη.
Τις περνάμε από το τρυπητό
να φύγουν τα πολλά ζουμιά.

Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά
και τις ρίχνουμε μέσα.
ρίχνουμε και ελαιόλαδο.
Τηγανίζουμε για 15 λεπτά περίπου.

Σε ένα πιάτο σπάμε τα αυγά
και τα χτυπάμε.
Τα αλατοπιπερώνουμε και
τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
μαζί με το τυρί.


ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ:

Μέχρι να ψηθούν τα αυγά.

ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ Ζεστή ΚΑΙ κρύα


ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



Σουτζουκάκια
Σμυρναίικα



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


600 γραμμάρια-κιμά.
150 γραμμάρια-ψύχα ψωμιού.
1 κούπα γάλα.
2 σκελίδες σκόρδο-ψιλοκομμένο.
λίγο κύμινο.
7-8 φύλλα δυόσμο-ψιλοκομμένα.
3 ντομάτες ώριμες-ξεφλουδισμένες και τριμμένες.
Αλάτι και πιπέρι.
Λάδι για το τηγάνι [ή βούτυρο].
και αλεύρι για το αλεύρωμα.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ:

Σε ένα μπολ βάζουμε το ψωμί και
το μουσκεύουμε με το
γάλα.

Στη συνέχεια το βγάζουμε
το στίβουμε και το ρίχνουμε
σε μία λεκάνη
μαζί με όλα τα άλλα υλικά
και τα ζυμώνουμε.

Τα πλάθουμε σε σχήμα κυλινδρικό.


Τα αλευρώνουμε και...
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά
ρίχνουμε λάδι [ή βούτυρο]
και μόλις κάψει τα τηγανίζουμε.
Όταν τηγανιστούν
τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
Στο τηγάνι που είναι στη φωτιά
ρίχνουμε τη ντομάτα και
βράζουμε για 5 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε τώρα μέσα στο τηγάνι
τα σουτζουκάκια και τα βράζουμε
για 5-10 λεπτά περίπου.



ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ..ΚΑΙ.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



Μουσακάς
με μελιτζάνες



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


6 μελιτζάνες φλάσκες.
700 γραμμάρια κιμά-ότι μας αρέσει.
1 μεγάλο κρεμμύδι-τριμμένο στον τρίφτη.
1 κουταλιά- πελτέ ντομάτας.
1 φλιτζάνι-ελαιόλαδο.
1 φύλλο δάφνης.
λίγο κανέλα-στη μύτη του κουταλιού.
3-4 κόκκους μπαχάρι.
αλάτι και πιπέρι.

Για τη μπεσαμέλ:


3 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο.
4 κουταλιές σούπας αλεύρι.
1/2 λίτρο γάλα.
2 αυγά.
1 πρέζα μοσχοκάρυδο.
1 κούπα τυρί τρυμμένο
[κασέρι ή τσένταρ ή παρμεζάνα].
αλάτι και πιπέρι.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ:

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες
και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες
κατά μήκος {πάχους 1 εκατοστού}.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι
τις αλατίζουμε και
τις αφήνουμε για μισή ώρα.
Έπειτα τις ξεπλένουμε
με αρκετό νερό και τις στύβουμε
να φύγουν τα πολλά υγρά.
Τις στεγνώνουμε και τις τηγανίζουμε
μέχρι να ροδίσουν.
Τις βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον κιμά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι
ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και
σοτάρουμε το κρεμμύδι
μέχρι να γίνει διάφανο.
Ρίχνουμε τον κιμά και
ανακατεύουμε συνέχεια
να αναμειχθούν καλά.
Αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγο το μείγμα.
Διαλύουμε τον πελτέ σε μισή κούπα νερό
και τον ρίχνουμε στον κιμά.
Βάζουμε το φύλλο δάφνης, την κανέλα
το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε
σε χαμηλή φωτιά
μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά
[ να στεγνώσει ο κιμάς ].

Τον αφήνουμε να κρυώσει.

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:

Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο
ρίχνουμε και σοτάρουμε το αλεύρι
[μέχρι να αλλάξει χρώμα].
Ρίχνουμε το ζεστό γάλα
και ανακατεύουμε συνέχεια
[ για να μη σβολιάσει ].
Μόλις πήξει η κρέμα
την κατεβάζουμε απ' τη φωτιά
και ρίχνουμε μέσα το μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι.
Ρίχνουμε και το τυρί
και ανακατεύοντας
ρίχνουμε και τα αυγά.
Ανακατεύουμε τώρα δυνατά
να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Την αφήνουμε στην άκρη.
Σ' ένα ταψί βαθύ βάζουμε
στον πάτο του μια στρώση με
τις μισές μελιτζάνες στριμωγμένες
[να μη μείνουν κενά].
Αδειάζουμε τον κιμά από πάνω και
τον στρώνουμε να πάει παντού.
Κάνουμε μια δεύτερη στρώση
με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ.
Τη στρώνουμε
βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο και...


ΨΗΝΟΥΜΕ
για περίπου 1 ώρα
μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα.
Πριν τον κόψουμε τον αφήνουμε
να κρυώσει για κανένα μισάωρο.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου